Normal_politiebordje._politie

Jeugdrechtadvocaat Cindy Koole en kinderrechtenorganisatie Defence for Children vinden dat de politie minder strenge regels moet handhaven voor de aanpak van kinderen die voor de eerste keer iets strafbaars doen. Jaarlijks belanden honderden kinderen in een politiecel na een eerste winkeldiefstal of andere overtreding. Dat meldt NOS. 

Voor kinderen jonger dan 12 jaar gelden speciale regels: als zij de wet overtreden worden niet zij maar hun ouders verantwoordelijk gehouden. Dit verandert vanaf 12 jaar. Kinderen die dan iets stelen, worden opgesloten voor verhoor. Volgens jeugdrechtadvocaat Cindy Koole moet hier verandering in komen.

“Nederland doet mee met het kinderrechtenverdrag en daarin wordt heel duidelijk aangegeven dat politie en justitie rekening moeten houden met de leeftijd en ontwikkeling van kinderen. Dat betekent dat ze niet mogen worden opgesloten in een politiecel, tenzij dat echt niet anders kan”, zegt kinderrechtenorganisatie Defence for Children die zich aansluit bij het pleidooi van Koole.

Twee dertienjarige meiden die onterecht werden opgepakt voor diefstal van een lipstick laten weten dat ze graag meer informatie hadden gewild. Ze snapten niet wat er gebeurde en een andere behandeling had veel geholpen. Politiechef Anja Schouten snapt dat een verblijf in een cel vervelend is voor kinderen, maar dat dat soms nodig is voor het onderzoeken van een aangifte. Ze erkent dat agenten in zulke situaties soms fouten maken, ondanks dat ze training krijgen in het omgaan met kinderen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids