Normal_rss_entry-144762

Johnny de Mol vierde donderdag vakantie met een missie: zo veel mogelijk glimlachen op de gezichten van 125 kwetsbare jongeren toveren. Johnny bezocht als ambassadeur van Het Vergeten Kind het jaarlijkse evenement van de stichting, Triple F. "Deze twee dagen staan helemaal in het teken van leuke herinneringen maken en alle ellende vergeten. Een onvergetelijke tijd beleven."

"Kinderen die uit huis zijn geplaatst en in opvang zitten hebben lang niet zo'n leuke zomer als jij en ik", weet Johnny. "Voor hen heeft de zomervakantie een hele andere betekenis." Veel jongeren die opgroeien in een probleemgezin of jeugdinstelling zien op tegen de vrije weken. "Straks in september als de scholen weer zijn begonnen, is het: wat heb jij gedaan? Waar ben jij geweest? Deze kinderen kunnen dan enkel vertellen dat ze alleen maar in de opvang hebben gezeten. Dat is schrijnend."

Het Vergeten Kind initieerde daarom een aantal jaar geleden een minivakantie voor kwetsbare jongeren in de leeftijd van twaalf tot achttien jaar, Triple F. Met fun, food en festival als pijlers wordt dit jaar alweer voor de vierde keer van alles georganiseerd voor de tieners. "Hoogtepunt van dit jaar is de full moon party. En de hotelovernachting, dat hebben wij misschien al honderd keer gedaan, maar de meeste van deze kinderen nog nooit. Al zal er niet veel van slapen komen. Die duffe koppies zijn te leuk om te zien."

Vuur

Johnny is al meer dan tien jaar ambassadeur van Het Vergeten Kind, maar de gesprekken met de jongeren en de omvang van de problemen blijven hem raken. "Het blijft een moeilijk verhaal dat er per jaar honderdduizend kinderen uit huis worden geplaatst als gevolg van bijvoorbeeld huiselijk geweld of drugsproblematiek bij de ouders. De cijfers zijn moeilijk te geloven."

De presentator, die zich als ambassadeur ook veel in de instellingen begeeft, wil daar tijdens Triple F niet te lang bij stilstaan. "Vandaag gaat het om lachen en even de ellende vergeten, maar als het even kan ga ik zo vaak mogelijk gewoon even luisteren en kletsen met de kinderen. Dat is waar ik mijn vuur vandaan krijg om me voor ze in te zetten. Elke glimlach is er een en alle kleine beetjes helpen."

Steen

Tijdens Triple F is het volgens Johnny belangrijk dat de tieners "even alle aandacht krijgen". "Je merkt en ziet dat de kinderen hier heel erg veel behoefte aan hebben. Dat is moeilijk te bevatten als je uit een gezin komt waar alles goed geregeld is en alles kan. Maar gelukkig heb ik ook van huis uit meegekregen dat je moet denken aan je medemens."

Nu hij zelf vader is, raken de verhalen van de jongeren Johnny "misschien nog wel ietsje meer". "Maar of je nu vader bent of niet, als de verhalen achter de glimlach je niet raken, ben je van steen. Ik schrik er nog steeds van. Dat ik mijn kind alle aandacht en liefde geef, dat is vanzelfsprekend."

Door: ANP