Normal_tiener__jeugd__jeugdzorg__kind__wachten

Het kabinet heeft ouders gevraagd om mee te denken over problemen in de jeugdzorg, maar alle adviezen die zij hebben gegeven worden genegeerd. Een jaar lang overlegden vijf oudercomités met onder meer advocaten, kinderrechters en wetenschappers om oplossingen te bedenken voor de problemen in de jeugdzorg, maar die worden door minister Sander Dekker van Rechtsbescherming in de wind geslagen omdat er volgens hem al genoeg wetten zijn die ouders én kinderen in de jeugdbescherming ondersteunen. Dat meldt de Telegraaf. 

Waar het volgens ouders vaak wringt is het niet-feitelijk handelen van de jeugdzorgwerker. Deze nemen volgens rechtsonderzoeker Jolande Uit Beijerse vaak een beslissing op basis van een onderbuikgevoel. Zoals de ouders het omschrijven in het rapport: “Feiten en meningen, zorgen en interpretaties worden in rapportages door elkaar gebruikt en niet voldoende onderbouwd.”

Dat Nederland genoeg wetten heeft voor ouders en kinderen in de jeugdbescherming is volgens oudercomité-woordvoerder Desiree van Doremalen onzin. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft Nederland al eens gewaarschuwd en de Nederlandse staat had recentelijk een klacht tegen zich lopen over schadelijke fouten in een rapport. 

Door: Redactie Nationale Zorggids