Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank2

De 35-jarige ouders van een ernstig mishandelde en verwaarloosde jongen zijn door de rechtbank in Zutphen veroordeeld voor een gevangenisstraf van drie jaar. Hun nu 9-jarige zoon Jaden heeft een jarenlange lijdensweg achter zich dat zich kenmerkt in opsluiting in een kist, enkel brood en water als voeding en de jongen werd geslagen door zijn moeder. Eerder deze maand eiste het Openbaar Ministerie celstraffen van vijf jaar. Dit meldt Telegraaf.

Tijdens het proces kwam de ernst van de mishandeling en verwaarlozing boven water. Zo zou de jongen zijn opgesloten in een houten kist, moest hij daar ook zijn behoefte in doen en kreeg hij beschimmeld brood te eten. Ook werden zijn armen en benen regelmatig vastgebonden met tiewraps. Jaden werd bovendien door zijn moeder in een ijskoud bad gezet omdat hij in de hoek van de woonkamer had gepoept. Hij mocht de wc niet gebruiken van zijn vader, omdat hij niet goed kon schrijven.

Eerdere celstraf voor mishandeling

Het stel, dat uit Duitsland komt, heeft nog twee andere kinderen. Een andere zoon, Julian, werd ook mishandeld door zijn ouders. Vader Udo D. zat daarvoor een straf uit in Duitsland. Ook moeder Jessica T. had een straf opgelegd gekregen. Echter vluchtten ze naar Nederland om te voorkomen dat de toen zwangere vrouw in de gevangenis zou bevallen.

De zaak van de verwaarlozing kwam aan het licht toen de uitgehongerde en bijna naakte jongen op een camping een tent binnenviel en daar begon te eten. De instanties werden gewaarschuwd en de ouders werden kort daarna aangehouden. De jongen werd in de media bekend als de campingjongen, door de locatie waarop hij aangetroffen werd. Hij woont samen met de twee andere kinderen in een pleeggezin.

Door: Redactie Nationale Zorggids