Normal_m_xima

Koningin Máxima brengt donderdagochtend 13 september een bezoek aan de YETS Foundation in Schiedam, een van de drie winnaars van een Appeltje van Oranje 2018. Met de Appeltjes van Oranje bekroont het Oranje Fonds jaarlijks sociale initiatieven die op succesvolle wijze groepen mensen verbinden en anderen inspireren. Dit jaar werden de prijzen uitgereikt aan initiatieven van jonge en sociale ondernemers. Dat meldt het Koninklijk Huis. 

Basketballer Peter Ottens is in 2015 gestart met de YETS Foundation (YETS = Youth Empowerment Through Sports) om jongeren, die opgroeien in kwetsbare situaties, een positief rolmodel te geven. Hij zette in Schiedam en Vlaardingen basketbalteams op die begeleid worden door pedagogisch sterke coaches. De jongeren krijgen naast basketbaltraining ook huiswerkbegeleiding. Verder is er aandacht voor gezond eten en er wordt gewerkt aan sociale integratie. Door het bieden van deze vorm van coaching en begeleiding, die vaak in hun eigen omgeving ontbreekt, verkleint het de kans op onder andere schooluitval, werkloosheid en criminaliteit.
 
Koningin Máxima bezoekt een sporthal in Schiedam waar YETS-trainingen plaatsvinden. In de sporthal geven jongeren en coaches een demonstratie van de verschillende onderdelen van een basketbaltraining. Aansluitend vinden twee gesprekken plaats. In het eerste gesprek komen de ontwikkeling, samenwerking en groei van YETS aan bod. In het tweede gesprek vertellen jongeren en hun coaches over wat hun deelname aan het programma van Peter Ottens voor ze betekent.

Door: Redactie Nationale Zorggids