Normal_vaccinatie_prik_2534

Het rijk was in de herfst van 2016 al op de hoogte van een mogelijke toename in het aantal besmettingen met meningokokken in Nederland. Dat blijkt uit een e-mail van medicijnfabrikant GlaxoSmithKline die in handen is van Volkskrant. Pas in september 2017 werd besloten om actie te ondernemen en om vaccins te bestellen. Dit trage besluit heeft er mogelijk voor gezorgd dat meer kinderen onbeschermd rondlopen en ernstig ziek kunnen worden of zelfs kunnen overlijden. Dit meldt NOS.

De fabrikant mailde naar het RIVM, verantwoordelijk voor het Rijksvaccinatieprogramma, dat de kans op een forse toename in het aantal besmettingen met meningokokken type W “reëel aanwezig” was. De overheid werd geadviseerd alvast na te denken over een situatie waarbij in een korte tijd een grote hoeveelheid vaccins nodig is.

Engeland

In Engeland vond enkele jaren een vergelijkbare situatie plaats, waarbij ook pas laat actie werd ondernomen. In 2015 werd dit zelfs bestempeld als “medische noodtoestand”. Op dat moment dwaalde in Nederland dezelfde stam van de gevaarlijke bacterie rond. Toch stelt programma-manager Van Vliet van het Rijksvaccinatieprogramma dat er niet sneller gehandeld had kunnen worden. “We konden niet voorspellen wat er precies ging gebeuren. Pas in de zomer van 2017 zagen we dat het aantal ziektegevallen doorzette, normaal neemt het aantal gevallen in de zomer juist altijd af.”

Meningokokken is een uiterst gevaarlijke bacterie. Vanaf 2002 worden kinderen gevaccineerd tegen type C, maar de laatste tijd is het vooral type W dat veel schade aanricht. Dit jaar zijn al 18 mensen overleden, in heel 2017 waren dit er 17. Besmetting met de bacterie kenmerkt zich in griepachtige verschijnselen, met hoge koorts die snel opkomt. De meningokokkenbacterie kan leiden tot bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking. In een aantal gevallen is het dodelijk.

Oproep voor vaccinatie

Op dit moment zijn er niet genoeg vaccins voor handen om alle kinderen te vaccineren. Kinderen lopen het meeste gevaar bij een besmetting. In oktober worden alle 14-jarigen opgeroepen om zich te laten enten. Volgend jaar zijn er genoeg vaccins voor kinderen tussen de 14 en 18 jaar.

Door: Redactie Nationale Zorggids