Normal_rss_entry-152759

Tegen een 26-jarige man uit Krommenie is zes jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist omdat hij tien jongetjes heeft misbruikt. Hij bekende dat in de rechtbank in Alkmaar. Lars de R., die bekend werd als gitaar spelende finalist van de talentenshow Holland's got Talent, wordt ervan beschuldigd dat hij met vier jongens in India, een Kroatische jongen en jongens in Nederland meermalen seks heeft gehad. Het jongste slachtoffer was vier jaar.

De R. zei zijn verantwoordelijkheid te willen nemen. "Ik wil mijn excuses aanbieden." Toch bekent hij volgens de officier van justitie alleen als hij geconfronteerd wordt met onweerlegbaar bewijs en komt hij niet uit zichzelf met informatie.

Acht jaar misbruik

Het misbruik door De R. zou hebben plaatsgevonden gedurende ruim acht jaar, tot zijn arrestatie vorig jaar. Hij reisde in die periode drie keer naar India, waar hij naar eigen zeggen seksuele contacten had met vier jongens. De rechter merkte op dat hij dat tegen betaling deed en De R. dus een sekstoerist was. Ook andere slachtoffers haalde hij over met geld of speelgoed. Met het Kroatische jongetje had De R. al sinds 2010 contact, toen die pas vijf was.

Gitaarles en speeltuin

De R. misbruikte de Nederlandse slachtoffers veelal als hij gitaarles gaf en toen hij activiteitenbegeleider was in een Amsterdamse speeltuin. De slachtoffers lieten vaak wel blijken dat ze niet wilden, maar De R. zette dan toch door. Van andere pedoseksuelen leerde hij over het versleutelen van computerbestanden. Het Openbaar Ministerie probeert nog altijd gegevensdragers van De R. te kraken, maar die zegt de wachtwoorden niet meer te hebben. "We willen weten of er nog andere slachtoffers zijn", zei de officier van justitie.

Verstandelijk jonger

Een van de slachtoffers maakte hevig geëmotioneerd gebruikt van zijn spreekrecht. "Ik ben als tienjarige jongen in een val gelokt, waarin ik vijf jaar gevangen zat." Volgens deskundigen is De R. verminderd toerekeningsvatbaar. Zijn advocaat vroeg de straf te matigen omdat De R. verstandelijk jonger zou zijn dan zijn kalenderleeftijd en omdat hij zo snel mogelijk moet worden behandeld.

Ook in België loopt een onderzoek tegen De R. voor het maken en verspreiden van kinderporno. De uitspraak is op 11 oktober.

Door: ANP