Normal_kindermishandeling_mishandeling_slachtoffer_verdriet_kind

Negatieve interpretatie van het gedrag van een kind verhoogt het risico op hardhandig straffen en mishandeling. Dat blijkt uit het onderzoek 'Naughty or clumsy?' (Stout of onhandig?) waarop Marieke Beckerman eerder deze maand promoveerde aan de Universiteit Leiden. Dit meldt het ministerie van Volksgezondheid.

Ouders kunnen kleine ongelukjes in huis wijten aan het feit dat hun kind iets onhandigs doet, of dat het stout is. Ouders die eerder denken dat hun kind met opzet afkeurenswaardige dingen doet, kiezen eerder een hardhandige of mishandelende disciplineerstrategie als ze opvoedstress ervaren.

Ondersteuning ouders

Preventie- en interventieprogramma's tegen kindermishandeling moeten volgens Beckerman daarom niet alleen gericht zijn op het verminderen van opvoedstress, maar ook negatieve interpretaties van ouders aanpakken. Het meten van die negatieve interpretatie kan een signaal zijn van een verhoogd risico op kindermishandeling. En de ondersteuning van ouders kan gericht worden op het stimuleren van een objectieve interpretatie van het gedrag van het kind.

Door: Redactie Nationale Zorggids