Normal_gezin_supermarkt_kinderen

Op 14 oktober is de Landelijke Stiefouderdag. Het is goed dat er aandacht is voor stiefgezinnen en de moeilijke taak van stiefouders. Twee op de drie samengestelde gezinnen valt binnen vijf jaar uit elkaar, met desastreuze gevolgen voor de kinderen die hierbij betrokken zijn en voor het geloof in de liefde. Dit meldt Stiefgoed.

Patricia Heije, oprichter van Stiefgoed, is een van de mensen die zich inzet voor meer bewustwording voor samengestelde gezinnen en de problemen waarmee stiefouders worstelen. Zij lanceerde een campagne waarin betrokkenen vertellen tegen welke kwesties zij aanlopen en wat dat met ze doet. Bovendien vindt zij het belangrijk dat deze gezinnen weten dat er hulp is. Want als kinderen in korte tijd twee keer uit een gezinssituatie gehaald worden, loopt hun vertrouwen in relaties onherstelbare schade op en vergroot dat de kans dat zij later hun eigen kinderen in dezelfde positie brengen.

“Stiefouders zitten op een roze wolk als zij besluiten om te gaan samenwonen. Na een lastige periode schijnt voor hen de zon. Natuurlijk is het wennen voor de kinderen, maar ze zijn vastberaden er iets moois van te maken. En dan komt de realiteit keihard binnen. Je kind accepteert je nieuwe liefde niet, je nieuwe partner neemt het altijd op voor zijn of haar eigen kind, je vindt je stiefkind niet leuk, of een ex gooit roet in het eten”, vertelt Heije. Als expert in samengestelde gezinnen, hielp zij al honderden stiefouders om hun plek te vinden in de unieke dynamiek van het samengestelde gezin.

Landelijke Stiefouderdag

“De landelijke Stiefouderdag is heel belangrijk,” benadrukt Heije. “Hoewel het traditionele gezin steeds zeldzamer wordt en het aandeel van stiefoudergezinnen juist snel groeit, zijn de maatschappij en hulpverlening nog steeds vooral gericht op traditionele gezinnen. Reguliere relatietherapie voldoet vaak niet, omdat een samengesteld gezin heel anders werkt dan een traditioneel gezin. Dat inzicht en die bewustwording zijn belangrijk. En als stiefouders weten dat er gerichte hulp is, kan dat veel gebroken gezinnen voorkomen.”

Door: Redactie Nationale Zorggids