Normal_unnamed

De 18+ doos is een cadeautje voor iedereen die 18 jaar wordt. Deze doos is een idee van Stichting Zwerfjongeren Nederland, ex-thuisloze jongere Nasir en de ontwerpers Lucas Maassen en HeyHeydeHaas. Het prototype is vanaf dit weekend te zien tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. Met de 18+ doos wil SZN voorkomen dat jongeren na hun 18e verjaardag in de problemen komen. Het prototype van de 18+ doos staat in de stand ‘Samen Organiseren’ van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Dit meldt SZN. 

De meeste jongeren hebben ouders die hen naar zelfstandigheid begeleiden en steunen wanneer nodig. Duizenden jongeren hebben geen sociaal vangnet en staan er helemaal alleen voor. Gevolg: 12.400 jongeren hebben geen veilig thuis en niet de rust om aan hun toekomst te werken. 
 
Marleen van der Kolk van SZN: “De afgelopen vijf jaar is het aantal dak- en thuisloze jongeren met maar liefst 50 procent toegenomen. Met de 18+ doos maken we een bewuste keuze om het voorkomen van jongerendakloosheid op een andere manier te benaderen. Anders kijken, denken en doen; dat alleen al is winst. In plaats van dat 18 jaar worden een probleem is, benadrukken wij dat 18 jaar worden leuk is, een feestje; het leven lacht hen toe.” 

Wat zit er in de doos?

In de 18+ doos zit een combinatie van leuke en nuttige dingen die voor elke 18-jarige belangrijk zijn. Informatie over gezondheid, wonen, verzekeringen, geld en seks. Beide kanten komen aan bod, dus er kan een proefbiertje in en voorlichting over verslaving. Informatie over inschrijven bij de woningcorporatie en informatie over huurtoeslag. De voorlichting is belangrijk bij het voorkomen van problemen en is bedoeld voor elke 18-jarige, niet alleen voor kwetsbare jongeren (dat voorkomt stigmatisering). Met de doos kan bovendien maatwerk worden geleverd. Jongeren zonder sociaal vangnet kunnen, als ze dat nodig hebben, een tegoed krijgen om naar eigen keuze in te zetten, bijvoorbeeld voor coaching of een kamer. 
 

SZN zoekt partners

Jaarlijks worden 200.000 jongeren 18 jaar. Om hen allemaal een doos cadeau te kunnen geven, heeft SZN denkkracht, doe-kracht en financiering nodig. Daarom zoekt SZN de komende tijd naar fondsen, investeerders, organisaties, bedrijven en gemeenten die samen met de ontwerpers het concept in een pilot verder willen uitwerken en realiseren. 
 
Door: Redactie Nationale Zorggids