Normal_jongere__probleemjongere__jeugd__hek

Het aantal jongeren in gesloten jeugdzorg is voor het eerst sinds 2015 weer gedaald. In de eerste zes maanden van 2018 werden 846 jongeren geplaatst in de gesloten jeugdzorg, ofwel JeugdzorgPlus. Dit waren er in de eerste helft van 2017 nog 991. Jeugdzorg Nederland, die de cijfers hierover publiceert, vindt het nog te vroeg om conclusies aan de cijfers te verbinden. Dit melden Jeugdzorg Nederland en NU.nl. 

De daling in 2015 schrijft Jeugdzorg Nederland toe aan de veranderingen die plaatsvonden na de decentralisatie, toen gemeenten nog aan het herschikken waren en de instroom tijdelijk stilstond. Waarom er in de eerste helft van dit jaar eindelijk weer een daling is waargenomen, is niet bekend. Het kan liggen aan de verschuiving van hulp, kleinschalige initiatieven of misschien stokt de toegang weer, net als in 2015.

“Er zijn verschillen tussen regio’s en er zijn verschillende mogelijke verklaringen voor de daling. Uit deze cijfers kunnen we niet afleiden welke verklaring klopt. Dit zou ook per regio kunnen verschillen”, zegt bestuurslid Bas Timman van Jeugdzorg Nederland. 

Door: Redactie Nationale Zorggids