Normal_drinken_bier_jongere_jongen_tiener_drank_alcohol

Wie online alcohol bestelt en jonger is dan 25 jaar, zou in theorie zijn identiteitsbewijs moeten laten zien aan de pakketbezorger. Maar uit een steekproef van 22-jarige vlogger Sven van der Meulen blijkt dat vaker niet dan wel te gebeuren. Hij bestelde zes keer verschillende soorten alcohol die door verschillende bezorgers werden afgeleverd. Vijf keer deed Van der Meulen zelf de deur open, waarbij hem slechts twee keer om zijn identiteitsbewijs werd gevraagd. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Eén keer liet Van der Meulen een 15-jarig familielid het pakketje in ontvangst nemen, maar de bezorger vroeg niet om zijn leeftijd of om bewijs. Dit terwijl Bol.com, de verkoper, beweert dat iedere pakketbezorger op de hoogte is van de NIX18 alcoholrichtlijn en zonder leeftijdscontrole het pakket weer meeneemt.

Bol.com heeft inmiddels contact gezocht met Gall&Gall en Albert Heijn, de partijen die de alcohol leveren. “Als wij er geen vertrouwen in hebben dat een verbetering kan plaatsvinden, dan kunnen we besluiten de samenwerking te stopen. In dit geval wordt er direct actie ondernomen en vertrouwen wij erop dat het incidenten betreft”, aldus Bol.com.

Jongeren gemakkelijker aan de alcohol

Eerder liet het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) al weten bang te zijn voor de gevolgen en dat minderjarige jongeren gemakkelijke aan alcohol kunnen komen door de online verkoop. “We bestellen allemaal weleens een pakketje en weten hoe gehaast de aflevering gaat. In theorie kan de controle natuurlijk werken, maar in de praktijk valt dat nog maar te bezien. Ik voorspel dat vooral vijftien- tot zeventienjarigen hierdoor gemakkelijker alcohol kunnen kopen”, zegt STAP-directeur Wim van Dalen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids