Normal_meisje_jong_kind_misbruik_pesten46

De laatste twee jaar is er een stijging in wat de politie omschrijft als loverboy 3.0. Deze loverboys maken gebruik van een nieuwe werkwijze, waardoor een meisje soms al binnen 24 uur naar België wordt gebracht om in de prostitutie te werken. Dat meldt Terre des Hommes. De politie in België zou minder streng controleren, waardoor de meisjes minder snel worden opgemerkt. Dit meldt NOS.

De loverboy 3.0 gaat sluw te werk en maakt daarbij voornamelijk gebruik van social media. Hij zoekt meisjes uit die kwetsbaar overkomen, gaat een gesprek aan en vraagt hen een naaktfoto te sturen. Die foto wordt gebruikt om de meisjes te chanteren, waardoor ze al snel gedwongen worden om te doen wat de loverboy van  hen vraagt. Die brengt de meisjes over de grens naar België en zet hen aan het werk in de prostitutie. Soms zit er nog geen 24 uur tussen het eerste contact en de eerste klant van het meisje.

Gezamenlijke aanpak

Het Belgisch Openbaar Ministerie en de gemeente Antwerpen spraken gisteren over een gezamenlijke aanpak om de jonge meisjes te beschermen. Zij zijn vaak kwetsbaar, hebben een licht verstandelijke beperking (lvb), een psychische stoornis of een lastige thuissituatie. Zij vertrouwen de loverboy in eerste instantie en doen hun verhaal. Al snel worden ze afhankelijk van de man die hen dwingt seks te hebben met klanten.

Mensenhandel

Volgens Terre des Hommes worden ieder jaar zo’n 1.300 meisjes in Nederland uitgebuit. Het is daarmee de meest voorkomende vorm van mensenhandel in het land. Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, Corinne Dettmeijer, stelt dat loverboys ook mensenhandelaars zijn.

Door: Redactie Nationale Zorggids