Normal_euro_geld

Ongeveer 75 procent van de 207 onderzochte Nederlandse gemeenten geeft dit jaar meer geld uit aan jeugdzorg dan vorig jaar. 40 procent van de gemeenten die zegt dit jaar duurder uit te zijn, denkt eraan om strenger te indiceren en minder vaak door te verwijzen. Dit melden NOS en Binnenlands Bestuur op basis van eigen onderzoek. 

De gemeenten verwachten in 2019 nog meer geld kwijt te zijn aan jeugdzorg en denken er daarom aan om bijvoorbeeld jongeren minder snel in contact te leggen met een professionele hulpverlener. Het probleem is namelijk dat de almaar duurder wordende jeugdzorg inhakt op het geld voor andere zorg, zoals thuiszorg aan ouderen en chronisch zieken.

Zo’n 25 procent van de gemeenten gebruikt geld uit andere – niet zorggerelateerde – potjes. Sommige gemeenten kunnen het niet langer volhouden, waaronder de gemeente Rotterdam die een tekort van 15 miljoen euro op de jeugdzorg verwacht. Ook de gemeente Midden-Groningen heeft het financieel zwaar. “Als we niets doen kan het tekort op de jeugdhulp over 2018 verdubbelen van 3,9 miljoen naar 7,9 miljoen euro. Dat bedrag is niet op te brengen”, aldus een bezorgde wethouder.

In Midden-Groningen denken ze eraan om het aantal gevallen waarbij zware hulp wordt ingeschakeld terug te schroeven. Wethouder Peter Verschuren vraagt zich af of deze hulp namelijk effectief is en denkt eraan om meer gebruik te maken van de directe omgeving van het kind. Andere gemeenten willen het aantal doorverwijzingen inperken en indicaties aanscherpen.

Door: Redactie Nationale Zorggids