Normal_vluchteling__asielzoeker__asielzoekerscentrum__azc__vluchtelingkind__syrie

Staatssecretaris Mark Harbers van Asiel gaat het kinderpardon niet verruimen. Hij reageert hiermee op de documentaire ‘Terug naar je eige land’ en het burgerinitiatief van Tim Hofman. Vorige week lanceerde Hofman een handtekeningenactie voor een beter kinderpardon. Binnen een dag had hij al ruim 80.000 handtekeningen binnen en inmiddels staat de teller op 211.195. Dit meldt de Volkskrant. 

Harbers ziet echter geen heil in om het kinderpardon te verruimen. Het einde is dan zoek, stelt hij. Een groep asielzoekers die nu niet aan de criteria voldoet, zal het dan bovendien over een paar jaar nog een keer proberen. 

Kinderrechten niet doorslaggevend

“Via mijn voorgangers, rechters en alle jurisprudentie is vastgesteld dat kinderrechten meewegen, maar dat ze geen doorslaggevend argument zijn. Als je dat wel doet, is dat een enorme prikkel voor ouders om de kinderen als pion in te zetten voor een verblijfsvergunning”, aldus Harbers. Hij pleit er vooralsnog voor om plek te geven aan mensen die uit hun land zijn vertrokken vanwege oorlog of mensen die worden vervolgd in hun eigen land.

Overigens heeft Harbers wel een extern onderzoek ingesteld naar de huidige asielprocedures in Nederland. De resultaten hiervan worden in de zomer van 2019 verwacht.

Door: Redactie Nationale Zorggids