Normal_kind_slapen

Wanneer in huis brand uitbreekt, reageren kinderen beter op de stem van hun moeder dan op een brandalarm. Veel kinderen slapen door het piepen heen, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Dat blijkt uit een experiment van Amerikaanse onderzoekers onder 176 kinderen tussen de vijf en twaalf jaar. Ongeveer de helft van de kinderen werd niet wakker door het brandalarm. Dit meldt Trouw.

Om kinderen wakker te maken in geval van brand is het veel effectiever om een brandalarm met de stem van de moeder in te zetten. Binnen twee seconden waren de kinderen gewekt, bij een brandalarm duurde dit ongeveer een paar minuten. Ook zit er verschil in de tijd die het kost om buiten te komen. Bij een traditioneel brandalarm was de helft buiten binnen vijf minuten, bij de moeders stem was dit 85 procent van de kinderen.

Tegelijk meerdere kinderen wekken

Wat de moeder dan roept, heeft volgens de onderzoekers niet zo veel invloed. Ze hebben de deelnemende moeders de naam van het kind laten roepen, riepen ‘je bed uit en naar buiten’ en een combinatie van de twee. Er was geen verschil te zien tussen de drie varianten. Dat houdt in dat een moeder tegelijk meerdere kinderen kan wekken als zij niet specifiek de naam het kind hoeft te gebruiken.

Om te zien of de stem van een vader hetzelfde effect heeft, willen de wetenschappers graag meer onderzoek uitvoeren. Het vermoeden bestaat dat een vaders stem minder effectief is. Dat heeft niet te maken met de band van het kind met de vader, maar met de lagere toonhoogte bij mannen.

Door: Redactie Nationale Zorggids