Normal_joint_drugs_wiet_verslaving

Om er zeker van te zien dat gekochte wiet geen schadelijke ingrediënten heeft, kan het getest worden in een laboratorium in Leeuwarden. Helemaal legaal is dat niet, maar initiatiefnemer Rinus Beintema wil op deze manier voorkomen dat slechte wiet gerookt wordt. Zijn Highlab is te gebruiken door zowel wietgebruikers als coffeeshops. Dit meldt Leeuwarder Courant.

In Nederland is het alleen toegestaan om medicinale wiet te testen op kwaliteit. Zo kunnen onder andere beetjes en gifstoffen gefilterd worden. Het testen van recreatieve wiet is niet toegestaan, wat volgens Beintema gek is. Alles wat men in de supermarkt koopt heeft een label met ingrediënten nodig, maar voor wiet geldt dat niet. Hij biedt daarom zijn diensten aan zodat wietgebruikers in ieder geval weten wat er in het product zit dat zij willen roken.

Voor justitiële consequenties is de man niet bang. Er zijn in Nederland meerdere laboratoria waar recreatieve wiet getest kan worden. Daar was ook geen sprake van een inval door de politie. Momenteel wordt gekeken naar een landelijk wietexperiment waarbij wordt onderzocht of de wietteelt gereguleerd kan worden. In het adviesrapport daarvoor staat dat ook sprake moet zijn van analyse en kwaliteitscontrole van de cannabis.

Zuivere wietolie

Highlab opent per 1 januari de deuren in Leeuwarden. Beintema handelt ook in geteste wietolie. Ook dat is illegaal, maar de verkoper spreekt wederom over het belang van pure producten. De medicinale wiet wordt via Social Club verkocht aan zo’n 15.000 leden. Tot op heden heeft hij geen problemen mee gehad met de illegale verkoop daarvan. Onder andere mensen met Multiple Sclerose (MS), kanker en spasmen kopen de olie als pijnverlichting.

Door: Redactie Nationale Zorggids