Logo_erasmus_mc_logo

Het mazelenvirus infecteert en doodt de geheugencellen van ons afweersysteem. Dat is de conclusie van een studie van onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam, die deze week wordt gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications. Mazelen verzwakt het afweersysteem, waardoor kinderen na herstel van mazelen vatbaarder zijn voor andere infectieziekten. Dit meldt Erasmus MC. 

Mazelen is een zeer besmettelijke ziekte, die wordt verspreid door de lucht. Wereldwijd veroorzaakt de ziekte jaarlijks nog steeds 85.000 sterfgevallen. Ook in Europa wordt een toenemend aantal mazelengevallen gezien, vooral door een teruglopend vertrouwen in de veiligheid en effectiviteit van vaccinatie. Wat hierin een belangrijke rol lijkt te spelen is dat mensen de ziekten waartegen wordt gevaccineerd steeds minder vaak zien en de ernst van deze ziekten onderschatten. Het is daarom belangrijk om het ziekteproces dat door het mazelenvirus veroorzaakt wordt beter te begrijpen.

Onderzoek onder niet-gevaccineerde kinderen

In 2013 vond in Nederland een grote mazelenepidemie plaats, vooral in de bevindelijk gereformeerde gemeenschap, waar veel kinderen uit religieuze overwegingen niet gevaccineerd worden. Dankzij de medewerking van deze ongevaccineerde kinderen en hun ouders konden de onderzoekers van het Erasmus MC een uniek onderzoek uitvoeren naar het verloop van natuurlijke mazeleninfecties.

De onderzoekers hebben bij deze kinderen bloedmonsters verzameld voor, tijdens en na het doormaken van mazelen. In de bloedmonsters verzameld tijdens de acute fase van de ziekte konden ze laten zien dat het mazelen virus vooral de geheugencellen van het afweersysteem infecteert. De geheugencellen van het afweersysteem blijven in het lichaam achter na herstel van een eerdere infectieziekte. Bij herhaalde blootstelling aan dezelfde ziekte kan het afweersysteem door deze geheugencellen sneller en sterker reageren en wordt de ziekte in de kiem gesmoord.

Dalende vaccinatiegraad

De onderzoeken vonden plaats onder leiding van dr. Rik de Swart van de afdeling Viroscience van het Erasmus MC. De Swart: “In Nederland is de kans klein dat je door mazelen doodgaat, maar als de vaccinatiegraad verder daalt zal de ziekte ook in Nederland weer vaker voorkomen. En kunnen de mazelenpatiënten in de maanden en jaren daarna door andere infectieziekten geveld worden. Mazelen is geen onschuldige kinderziekte, maar een ernstige infectie van het afweersysteem en de luchtwegen die ook na het eerste herstel de afweer van de gastheer nog langdurig kan verzwakken. Door vaccinatie kunnen we mazelen terugdringen, en wereldwijd veel ernstige ziekte en sterfte voorkomen.”

Door: Redactie Nationale Zorggids