Normal_tanden_poetsen__kind__moeder__tanden__mondgezondheid

NVM-mondhygiënisten roept ouders op om de petitie ‘Snoep & frisdrank de schoolkantine uit’ te tekenen. Een betrokken moeder is de petitie gestart omdat ze zich ernstig zorgen maakt over de mondgezondheid van de jeugd in Nederland. Zorginstituut Nederland publiceerde vorige week een rapport waarin duidelijk werd dat er meer aandacht nodig is voor de gebitten van jongeren. Want die zijn in de afgelopen 6 jaar verslechterd. Dit meldt NVM-mondhygiënisten. 

De petitie ‘Snoep & frisdrank de schoolkantine uit’ wordt naast NVM-mondhygiënisten gesteund door beroepsorganisaties KNMT en ANT. De organisaties willen zo veel mogelijk handtekeningen verzamelen om een sterk signalement af te geven aan de overheid. De tienergebitten moeten gezonder. De oproep luidt: help ook mee en teken de petitie.

Lespakket voor goede mondgezondheid

Ira van Eelen, de initiatiefneemster van de petitie, is oprichter van Toothcamp, een stichting die (pre)pubers wil stimuleren en informeren over het belang van een goede mondgezondheid. Momenteel is Toothcamp bezig lespakketten te ontwikkelen om een goede mondgezondheid bij kinderen onder de aandacht te brengen, waarmee het onderwerp onder meer bij het vak Biologie aan bod kan komen.

Alert zijn op kwetsbaar kindergebit

Ouders kunnen zelf ook bijdragen aan een gezond gebit van hun kinderen door bewuster te zijn van het kwetsbare gebit van een kind en door hun kinderen te vragen of hun tandvlees weleens bloedt. De mondhygiënisten raden het ouders aan om kinderen niet meer dan zeven keer per dag te laten eten en/of drinken en kinderen ervan bewust te maken dat in een groot deel van de supermarktproducten suikers zitten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids