Logo_raad-voor-de-kinderbescherming-logo

Kinderen die bescherming nodig hebben, moeten zo snel mogelijk hulp kunnen krijgen. Daarom hebben de Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd hun toezicht op de aanpak van de wachttijden door de Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) de afgelopen periode geïntensiveerd. Momenteel staan er circa 3.000 kinderen op de wachtlijst voor onderzoek door de RvdK. De inspecties willen dat de RvdK, naast het terugdringen van de wachttijden, nadrukkelijk de veiligheid van de kinderen die nu op de wachtlijst staan waarborgt. Dit meldt Rijksoverheid.

De inspecties gaan in de praktijk toetsen hoe de regionale gebiedsteams van de RvdK omgaan met de inschatting en hantering van de veiligheidsrisico’s van de kinderen die op de wachtlijst staan. In de wachtlijst en de doorlooptijden van de RvdK zien de inspecties ernstige risico’s voor de veiligheid van kinderen. Zij hebben hun zorgen begin oktober ook kenbaar gemaakt aan de minister voor Rechtsbescherming. Daarbij hebben zij aangegeven intensiever toe te zien op de verbetermaatregelen; de voortgang hiervan beoordelen zij elke vier maanden.

Wachttijden bij de RvdK

De RvdK wordt ingeschakeld bij ernstige zorgen over de opvoedingssituatie van minderjarige kinderen. In situaties waar de dreiging voor een kind acuut lijkt, pakt de RvdK de zaak direct op en neemt maatregelen om het kind in een veilige situatie te brengen. In overige gevallen onderzoekt de RvdK wat er nodig is om de situatie van het kind te verbeteren.

De kinderen op de wachtlijst wachten gemiddeld 30 dagen op onderzoek, terwijl ze binnen de vastgestelde norm van 10 dagen geholpen zouden moeten worden. De inspecties vragen de RvdK om de veiligheid van de kinderen op de wachtlijst te waarborgen en met de ketenpartners afspraken te maken hoe dat wordt gedaan.

Terugdringen wachttijden

Om ervoor te zorgen dat ieder kind op het juiste moment de juiste hulp krijgt, moet de wachttijd fors worden teruggebracht. Om tot een structurele oplossing te komen, hebben de inspecties de RvdK voor de zomer gevraagd de wachttijdenproblematiek te analyseren en een verbeter- en uitvoeringsplan op te stellen. In dit plan meldt de RvdK tot 1 januari 2020 nodig te hebben om de wachttijden terug te brengen tot de norm van gemiddeld 10 dagen.

Door: Redactie Nationale Zorggids