Normal_kind_stoel_klas_jong3456

Als het aan de Amsterdamse ChristenUnie ligt, krijgen kinderen die illegaal in Nederland verblijven toegang tot meer voorzieningen. Zij zouden wettelijk gezien een beroep kunnen doen op gezondheidszorg, onderwijs tot 18 jaar en regelingen voor minima. Nu blijkt in de praktijk dat de kinderen geen stageplekken kunnen krijgen en daarom hun opleiding niet kunnen afmaken. Ook weten zorgverleners vaak niet dat het CAK gedeeltelijk de zorgkosten op zich neemt bij bezoek aan een arts. Dit meldt Volkskrant.

Don Ceder, de Amsterdamse lijsttrekker voor de ChristenUnie, wil daar verandering in brengen. Zo moet er bijvoorbeeld worden gewerkt aan een denktank om informatie en advies te verstrekken aan deze groep en hulpverleners. Zorgverleners weigeren bijvoorbeeld regelmatig om minderjarige illegale kinderen te helpen. In andere gevallen wordt een flinke rekening gestuurd. Zorgverleners maar ook de minderjarigen zelf weten vaak niet dat overheidsinstantie CAK 80 procent van deze zorgkosten vergoedt.

Geen stageplek voor illegale minderjarige

Ook hebben de kinderen het moeilijk in het onderwijs. Zij hebben recht op educatie maar in de praktijk loopt dat niet altijd lekker. Er zijn situaties bekend waarbij de kinderen niet mee kunnen op schoolreis naar een ander land, uit angst dat om een paspoort gevraagd gaat worden. Andere jongeren volgen een opleiding maar kunnen geen stageplek vinden. “Bedrijven durven het niet en de kinderen zijn ook niet verzekerd”, aldus Ceder. Hij vindt dat de gemeente daar meer in kan betekenen.

De betreffende wethouder Rutger Groot Wassink van GroenLinks in Amsterdam ziet meer heil in een landelijke aanpak. “Ik ken deze groep en het zijn vaak schrijnende verhalen. Als je de situatie voor deze kinderen echt wilt verbeteren, dan moet de landelijke wetgeving worden aangepast.” Wel zegt Groot Wassink dat hij de knelpunten serieus neemt en deze zal bespreken met collega’s in andere steden.

Door: Redactie Nationale Zorggids