Normal_vuurwerk

Tijdens de afgelopen jaarwisseling zijn 32 kinderen en 58 volwassenen door traumachirurgen behandeld aan verwondingen aan handen, ogen en brandwonden, maakt de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie (NVT) bekend. Dit aantal is iets lager dan vorig jaar, maar bij dertig procent van deze patiënten is er sprake van vermoedelijk blijvende schade. Daaronder vallen ook zeven kinderen. Het kan gaan om de amputatie van handen of vingers of blijvende schade aan de ogen. Dit meldt Telegraaf.

Opvallend was dit jaar dat al een kwart van de slachtoffers viel voor 18.00 uur ’s avonds op Oudjaarsdag. Dat is het moment wanneer het afsteken van vuurwerk is toegestaan. Ook is opvallend dat 44 procent van de slachtoffers verwond werd door het vuurwerk van anderen. In Den Haag raakte een baby gewond toen siervuurwerk in de kinderwagen terecht kwam.

Verbod op consumentenvuurwerk

De NVT vindt het dan ook hoog tijd dat er een verbod komt op consumentenvuurwerk. Dit jaar vielen er wederom slachtoffers en overleden zelfs twee mannen in Friesland en Overijssel aan de gevolgen van vuurwerk. In ten minste 15 procent van de gevallen wordt gesproken van slachtoffers van illegaal vuurwerk. Echter is in de helft van de ongelukken nog onduidelijk of gebruik werd gemaakt van legaal of illegaal vuurwerk.

Door: Redactie Nationale Zorggids