Normal_vluchteling_asielzoeker

Vandaag zijn de drie genomineerden voor de Issue Award bekendgemaakt. Tabaksverslaving van Bénédicte Ficq en Wande de Kanter, het kinderpardon van Tim Hofman en de aandacht voor appen in het verkeer door de vader van de in 2015 verongelukte Tommy Boy Michael Kuikens hebben een nominatie ontvangen. Volgens de vakjury, onder leiding van Frits Wester, werden deze drie issues het afgelopen jaar het meest succesvol in de samenleving en in de politiek geagendeerd. De Issue Award gaat ieder jaar naar de persoon of organisatie die op een opvallend, onconventionele manier een onderwerp in de schijnwerpers weet te zetten. Dit meldt Issuemakers. 

Kinderpardon – Tim Hofman

Programmamaker Tim Hofman nam het initiatief tot een petitie voor een ruimer Kinderpardon naar aanleiding van zijn documentaire Terug naar je eige land. Daarin volgde hij vijf kinderen die Nederland moeten verlaten. Hij ging onder meer met hen naar de Tweede Kamer om politici te interviewen. In de petitie roept Hofman op een eerder gebruikte overgangsregeling nieuw leven in te blazen.

Tabaksverslaving – Bénédicte Ficq en Wanda de Kanter

In het verlengde van de campagne die vecht voor een Rookvrije Generatie, is Benedicte Ficq samen met Wanda de Kanter erin geslaagd om op een vernieuwende manier aandacht te vragen voor de wijze waarop de tabaksindustrie kinderen al op jonge leeftijd met voorbedachte rade verslaafd maakt aan tabak. Alhoewel de rechter het verzoek niet ontvankelijk verklaarde, is de aandacht voor het issue wel sterk vergroot.

Appen in het verkeer - Michael Kulkens

Dit onderwerp kwam op de politieke agenda door de persoonlijke inzet van de vader wiens zoon (Tommy Boy) in 2015 geschept werd door een auto terwijl hij op zijn mobiele telefoon keek. Nu heeft vader Michael maar één missie: zoveel mogelijk mensen bewust maken van het gevaar van telefoongebruik op de fiets en in het verkeer. Inmiddels is er een app-verbod in het verkeer en is door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de #MONO campagne ontwikkeld om appen in het verkeer te voorkomen.

De winnaar van de Issue Award wordt op 24 januari bekendgemaakt. 

Door: Redactie Nationale Zorggids