Normal_tweede_kamer

Sietse Fristma van de PVV wilde gisteren van staatssecretaris Mark Harbers van Asiel de garantie dat het kinderpardon niet wordt verruimd. De staatssecretaris laat weten het huidige beleid te blijven voeren en het kinderpardon niet te verruimen, tot de uitslagen van een onderzoek bekend zijn. Dit meldt de Tweede Kamer.

Het debat dat gisteren in de Tweede Kamer plaatsvond, is ontstaan door een discussie tussen de coalitiepartijen. Cda, D66 en ChristenUnie willen dat de ruim vierhonderd kinderen van afgewezen asielzoekers alsnog in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning. Nu deze drie partijen aan dezelfde kant staan, is een Kamermeerderheid voor verruiming van het kinderpardon.

Volgens PVV’er Fritsma beloont het kinderpardon het negeren van de vertrekplicht. “Als er een ruimer kinderpardon komt, gaat helemaal niemand meer terug”, stelt hij. Daarom wil hij een keiharde garantie voor het niet verruimen van het pardon.

Het is nu eerst aan de commissie-Van Zwol om uit te zoeken waarom afgewezen asielzoekers zo lang in Nederland blijven. Uiterlijk 15 juni worden de resultaten van dit onderzoek verwacht. Tot dan gaan de zaken gewoon verder zoals ze in het regeerakoord staan vastgelegd en worden kinderen van afgewezen asielzoekers samen met hun ouders uit het land gezet.

Door: Redactie Nationale Zorggids