Normal_vluchteling_asielzoeker

Het is goed dat er een oplossing is voor de zevenhonderd asielkinderen die eerder zonder resultaat een beroep hebben gedaan op de vorige kinderpardonregelingen. Maar als het aan Defence for Children ligt, komt er ook een oplossing voor kinderen die langer dan vijf jaar wonen en nog niet hebben gepoogd gebruik te maken van de kinderpardonregeling. Dit meldt NOS. 

Onduidelijk is om hoeveel kinderen dit gaat. Hun advocaat raadde hen eerder aan om geen kinderpardon aan te vragen omdat zij toch geen succes zouden hebben. Nu is het nog maar de vraag wat er met deze groep kinderen gebeurt, want daarover staat niets vastgelegd in het nieuwe akkoord dat deze week gesloten. 

“We weten niet om hoeveel kinderen het gaat, maar we kennen wel voorbeelden van kinderen die hier ook langer dan vijf jaar zijn en die het niet eens hebben geprobeerd. Kijk ook naar deze kinderen bij de regeling”, pleit advocaat Martin Vegter van Defence for Children.

2.140 kinderen deden beroep op kinderpardon

De afgelopen zes jaar hebben 2.140 kinderen een beroep gedaan op twee eerdere regelingen van het kinderpardon. Van die kinderen zitten nu nog 740 in een asielopvang. Ongeveer tachtig van hen zijn  uitgezet of hebben zelf de beslissing gemaakt om te vertrekken. Deze kinderen komen ook niet meer terug.