Normal_normal_rookverbod__roken

Het aantal rookvrije kinderboerderijen in Nederland is flink gegroeid. Was er in 2017 nog maar een handjevol kinderboerderijen met maatregelen om kinderen te beschermen tegen de schadelijke effecten van tabak, zijn er nu honderd. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid verklaarde kinderboerderij ‘t Molentje in Heemstede vandaag ook rookvrij. Dit meldt het Longfonds. 

“Samen kunnen we met het Nationaal Preventieakkoord voor elkaar krijgen dat kinderen die deze jaren geboren worden, nooit meer op het idee komen om te gaan roken. Bijvoorbeeld omdat ze in winkels niet meer kunnen zien dat er sigaretten verkocht worden en er op openbare plekken waar zij komen en spelen niet wordt gerookt. De kinderboerderijen leveren daar een belangrijke bijdrage aan door op hele korte termijn alle kinderboerderijen in ons land rookvrij te maken”, aldus Blokhuis die de boerderijen een inspiratie noemt voor iedereen die hard werkt aan een rookvrije generatie.

In het onlangs gesloten Preventieakkoord is afgesproken dat in 2020 alle vierhonderd kinderboerderijen in Nederland rookvrij zijn. Door plekken waar veel kinderen komen rookvrij te maken, komen zij niet in de verleiding om zelf te gaan roken. Want, uit onderzoek blijkt dat zien roken, doet roken.

Meeste rookvrije kinderboerderijen in Zuid-Holland

De meeste rookvrije kinderboerderijen bevinden zich in Zuid-Holland. Op 51 procent van deze boerderijen in de provincie mag niet meer gerookt worden. Daarna volgt Utrecht met 37,5 procent en Noord-Holland met 31 procent. Floris Italianer die met zijn Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds de Alliantie Nederland Rookvrij vormt, roept iedereen die kinderen gezond wil zien opgroeien op om hun organisatie rookvrij te maken. 

Door: Redactie Nationale Zorggids