Normal_bijzondere_eredivisie

De Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) introduceert de Bijzondere Eredivisie. Jonge voetbaltalenten met een handicap kunnen door dit initiatief voortaan uitkomen voor een Eredivisieclub. De nieuwe competitie is mogelijk gemaakt door de deelnemers van De VriendenLoterij. Ambassadeur Johnny de Mol overhandigde NSGK met een cheque van 938.000 euro voor het project. Dit meldt NSGK. 

In Nederland zijn naar schatting 250.000 gehandicapte kinderen en jongeren. Zij staan vaak letterlijk en figuurlijk buitenspel. Terwijl het voor hen juist extra belangrijk is om te sporten, want sport versterkt je gezondheid, zelfredzaamheid en zelfvertrouwen. En door samen te sporten leer je vriendjes en vriendinnetjes kennen, heel belangrijk voor een groep die bovengemiddeld vaak eenzaam is. Maar de sportparticipatie onder mensen met een handicap is laag.

Bijzondere Eredivisie 

Door de Bijzondere Eredivisie wordt het ook voor deze kwetsbare jonge mensen mogelijk om te dromen van voetballen voor een profclub. Clubs als Ajax, De Graafschap, FC Groningen en NAC nemen elk een G-team uit hun regio onder hun hoede. Deze teams meten hun krachten in een meerjarige competitie. 

Door de competitie krijgt het G-voetbal een impuls, niet alleen in kwaliteit maar ook in bekendheid: de start van de competitie wordt gevolgd in een tv-programma dat wordt uitgezonden door KRO-NCRV op NPO1. Producent Skyhigh TV heeft het programma bedacht en zal het produceren in coproductie met KRO-NCRV.

Acht Eredivisieclubs doen mee

Het streven is dat de competitie volgend seizoen zal starten voor een periode van minimaal drie jaar. In die tijd worden sponsors gezocht om er een blijvende competitie van te maken. Acht Eredivisieclubs hebben al toegezegd om mee te doen. 

Door: Nationale Zorggids