Normal_tweede_kamer

In de Tweede Kamer is een meerderheid voor het afnemen van het paspoort van pedofielen die onder toezicht van de overheid staan. Dit moet er voor zorgen dat deze mensen niet naar landen zoals Thailand, Nepal en Cambodja kunnen vliegen om daar kinderen te misbruiken. Het plan gaat alleen over zedendelinquenten die momenteel onder toezicht staan. Dit meldt RTL Nieuws.

Door het afnemen van het paspoort kan worden uitgesloten dat zij slachtoffers maken in landen buiten de Europese Unie. In Thailand en Cambodja is kindersekstoerisme aan de orde van de dag. Volgens de Kamerleden moet daarom worden voorkomen dat pedofielen naar deze landen kunnen reizen zolang zij onder toezicht staan. In plaats van hun paspoort krijgen zij een identiteitskaart, waarmee zij alleen binnen Europa kunnen reizen.

Reisverbod door rechter

Hoewel in de wet is opgenomen dat langdurig toezicht op zedendelinquenten mogelijk is, is het volgens de wet nog niet mogelijk om hen hun paspoort af te nemen. Alleen in extreme gevallen kan een rechter nu een reisverbod opleggen. Echter wordt dat niet streng gecontroleerd. Het afnemen van het paspoort is daarom praktischer en kan veel leed voorkomen. “Je wil er zeker van zijn dat pedofielen in het buitenland niet opnieuw toeslaan”, aldus PvdA-Kamerlid Kuiken. Er wordt daarom gekeken naar de mogelijkheden om het paspoort in te nemen.

Hans V.

Dit besluit van de Tweede Kamer volgt op nieuws van pedofiel Hans V. die in Kenia meerdere jonge meisjes heeft misbruikt. Hoewel de 66-jarige man in Nederland werd veroordeeld voor kindermisbruik, kon hij in het buitenland opnieuw slachtoffers maken. Kinderrechtenorganisatie Terre des Hommes wil dan ook strengere controle op het doen en laten van pedofielen. “Als een veroordeelde pedofiel jaarlijks vier keer naar Nepal of Cambodja vliegt, dan moeten er alarmbellen afgaan”, zegt woordvoerder Jos de Voogd in Telegraaf.

Door: Nationale Zorggids