Normal_jeugdzorg__kind__peuter__kleuter

In een opiniestuk op nrc.nl van bestuurslid Astrid Rotering van Jeugdzorg Nederland is te lezen dat zij vindt dat de jeugdbescherming een te lange keten is en dat kinderen dat keten te lang op hulp wachten. Zij pleit ervoor om enkele instanties op te heffen. Dit meldt huiselijkgeweld.nl. 

Bij de aanpak van kindermishandeling zijn diverse organisaties betrokken: Veilig Thuis, Raad voor de Kinderbescherming en de Jeugdbescherming. Deze instanties worden apart gefinancierd en werken vanuit verschillende rechtsposities, respectievelijk Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), Burgerlijk Wetboek en Jeugdwet.

Elke schakel laat het kind langer wachten

“Iedere instantie staat voor dezelfde vragen, dezelfde gezinnen en werkt op basis van min of meer dezelfde informatie. Maar ieder moet een eigen plan maken, met eigen regels en met een eigen taakomschrijving werken, op basis van eigen bevoegdheden. Elke schakel maakt de keten langer en laat het kind langer op hulp wachten”, schrijft Rotering op nrc.nl

Eind januari stonden er 2.800 kinderen op de wachtlijst van de Raad voor de Kinderbescherming. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) tikte de raad hiervoor al op de vingers.

Door: Nationale Zorggids