Normal_arts-man-betuurder-papier-werk

Kinderen en jongeren in Eindhoven die door hun huisarts worden doorverwezen naar jeugdzorg, kunnen daar mogelijk niet altijd gebruik van maken. De gemeenteraad heeft ingestemd met een protocol waarmee iedere doorverwijzing eerst gecontroleerd moet worden, wat ingaat per 1 april dit jaar. Reden hiervoor is dat jeugdzorg veel geld kost en dat het kind en het gezin mogelijk met andere, goedkopere, hulp ook goed begeleid kunnen worden. Dit meldt Eindhovens Dagblad.

Niet alleen de huisarts maar ook een medisch specialist of jeugdarts kan een kind of jongere doorverwijzen naar jeugdzorg. Deze doorverwijzing moet vanaf volgende maand gecontroleerd worden door zorgaanbieders. Hierbij gaat het niet om het controleren van de arts zelf, maar of dure jeugdzorg wel de beste oplossing is. Ed Berends, lid van de raad van bestuur bij Stichting Gezondheidscentra Eindhoven (SGE) vreest voor meer administratieve taken. “Maar ja, als ik zoals de gemeente krap bij kas zat, dan zou ik ook zoiets proberen.”

‘Schuurt met privacywetgeving’

Afgelopen dinsdag is het nieuwe protocol aangenomen door de gemeenteraad. Sommige partijen waren niet blij met het plan. “De gemeente gaat op de stoel van de huisarts zitten: geen goed idee”, vindt Niek Rennenberg van OuderenAppѐl Eindhoven (OAE). “We denken ook dat dit schuurt met de privacywetgeving.” Huisartsen zijn inmiddels geïnformeerd over het nieuwe protocol.

De controle op doorverwijzing gaat gelden in Eindhoven, Bergeijk, Best, Bladel, Cranendonck, Eersel, Heeze-Leende, Oirschot, Reusel de Mierden, Valkenswaard en Veldhoven.

Door: Nationale Zorggids