Normal_vaccinatie_vaccin_inenting

Ondanks de brandbrief die experts onlangs naar Paul Blokhuis hebben gestuurd over het opnemen van de vaccinatie tegen meningokokken B in het Rijksvaccinatieprogramma, gaat dat vooralsnog niet gebeuren. Blokhuis, staatssecretaris van het ministerie van Volksgezondheid, neemt het advies van de Gezondheidsraad over. De effectiviteit van dit vaccin zou nog onvoldoende bewezen zijn. Dit meldt Skipr. 

Mogelijk volgt er in de toekomst, over ongeveer drie jaar, een ander besluit. Maar daarvoor moet eerst meer onderzoek worden gedaan naar het middel dat de strijd aangaat tegen meningokokken type B.

Hoge koorts door vaccin

Het vaccin zou bovendien relatief veel bijwerkingen geven, wat een hoge koorts kan veroorzaken, aldus de Gezondheidsraad. De expertgroep die de brandbrief naar Blokhuis stuurde, stelt echter dat het risico op griep flink verlaagd kan worden als het vaccin tegen type B los van andere vaccins wordt toegediend. Bij een gelijktijdige toediening van paracetamol daalt het koortspercentage van 61 procent naar 29 procent. 

Door: Nationale Zorggids