Normal_laptop_tablet_computer_social_media_leerlingen_jongeren

Nederland telt niet 700.000 maar 1,3 miljoen kinderen en jongeren met een chronische aandoening als astma, adhd of angst- en stemmingsstoornis. Het Verwey-Jonker instituut heeft voor het eerst inzichtelijk gemaakt hoeveel kinderen en jongeren een chronische aandoening hebben. Voorheen was kennis hierover enkel gebaseerd op een schatting. Dit melden NOS en NU.nl. 

Een op de vier kinderen en jongeren tot en met 25 jaar heeft last van een chronische aandoening, waarvan de meesten astma, angst- en stemmingstoornissen, adhd, buikpijn of eczeem. Jongeren die met een chronisch probleem rondlopen, ervaren vooral een gebrek aan ondersteuning op school en op werk.

Ondersteuning scholen en werkgevers

Volgens onderzoeker Lineke van Hal hebben scholen en werkgevers moeite met het inschatten van de ernst van de aandoening en blijken jongeren vaak veel meer te kunnen dan hun scholen of werkgevers denken. Oudere jongeren voelen vaak niet de behoefte om hun aandoening te delen, waardoor er ook in mindere mate met hen rekening gehouden kan worden. Vooral jongeren met een niet-zichtbare aandoening merken dat ze tegen onbegrip aanlopen. Immers, aan de buitenkant is niets te zien.

Kwaliteit van leven

Het Verwey-Jonker instituut bevroeg 1.300 kinderen en jongeren met en zonder aandoening over hun kwaliteit van leven. Kinderen met een chronische aandoening zijn minder te tevreden met hun leven, maar geven het alsnog een voldoende. Gemiddeld geeft deze groep het leven een 7,4 en geven hun gezonde leeftijdsgenoten het leven een 8 gemiddeld. Jongeren met een chronische aandoening zijn iets minder positief en geven het leven een 6,9, tegenover een 7,6 voor hun leeftijdsgenoten. 

Door: Nationale Zorggids