Normal_privacy__gegevens__internet__data__online

Niet alleen Bureau Jeugdzorg Utrecht maakte de grove fout om een oude domeinnaam niet te verlengen en onbeveiligd achter te laten, ook andere jeugdzorginstellingen hebben zich hieraan schuldig gemaakt, zegt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Alle jeugdzorginstellingen hebben de problemen met privacy inmiddels opgelost. En gegevens zijn veilig gebleven. Dit meldt Skipr. 

Vorige week bleek uit onderzoek van RTL Nieuws dat duizenden dossiers van Bureau Jeugdzorg Utrecht over kwetsbare kinderen niet veilig waren. De organisatie veranderde in 2015 van naam en verlengde daarom de oude domeinnaam niet. Zo kon iedereen de website overnemen en inzage krijgen in de dossiers.

Stichting moet onveilige domeinnamen zo snel mogelijk registreren

Stichting Z-CERT meldde later dat ook andere zorginstellingen die oude domeinnamen niet verlengd hadden, deze onbeveiligd achterlieten. Minister De Jonge wil dat Z-CERT deze domeinnamen registreert, zodat eventuele persoonlijke gegevens op de sites niet verspreid worden. Mogelijk gaat de minister lidmaatschap bij Z-CERT verplichten voor jeugdzorginstellingen. 

Door: Nationale Zorggids