Normal_energy_drink

De eindexamens komen er weer aan en de kans is groot dat veel eindexamenleerlingen energiedrankjes gaan inslaan. Uit onderzoek van de Universiteit van Texas blijkt echter dat één energiedrankje al zorgt voor een flinke vernauwing van de bloedvaten. Dat deze drankjes gevaarlijk konden zijn, werd vorig jaar al duidelijk, maar over het bijkomende effect van bloedvatvernauwing was nog niets bekend. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

Ruim veertig gezonde studenten kregen tijdens het Amerikaanse onderzoek een energiedrankje. Nadat ze hun drankje ophadden, werd hun bloed getest. Uit deze bloedtest bleek dat de interne diameter van de bloedvaten bijna de helft kleiner was geworden. Hoogstwaarschijnlijk is deze vernauwing een gevolg van een combinatie van veel suiker, taurine, cafeïne en andersoortige kruiden in het drankje. Alleen al het cafeïne-niveau staat gelijk aan 2,5 blikjes cola.

In Nederland drinkt ongeveer 1 tot 2 procent van de jongeren tussen 13 en 18 jaar regelmatig te veel energiedrank, soms wel drie blikjes of meer per dag. Daarmee lopen zij een verhoogd risico op gezondheidsklachten zoals hartritmestoornissen en effecten op het centraal zenuwstelsel.

Vorig jaar stelden Aldi en Lidl al een leeftijdsgrens in. Jongeren van 13 jaar of jonger kunnen in die supermarkten geen energiedrankjes meer kopen. 

Door: Nationale Zorggids