Normal_rekenmachine_geld

Gemeenten zijn van plan om onder meer bibliotheken te sluiten en gemeentelijke belastingen te verhogen om op te kunnen draaien voor de zorgkosten die ze maken. Niet een paar, maar enkele tientallen gemeenten gaan gebukt onder deze kosten en moeten ingrijpen voordat het te laat is. Dit meldt Volkskrant die hier zelf onderzoek naar deed. 

Dat de kostenpost jeugdzorg voor problemen zorgt is al langer bekend. Vorig jaar gingen gemeenten honderden miljoen euro’s over het budget heen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) meldt aan de Volkskrant dat gemeenten eraan denken om de ozb (onroerende-zaakbelasting) te verhogen en enkele bibliotheeklocaties op te doeken.

Burgemeester de straat op

In de gemeente Utrechtse Heuvelrug gaat de burgemeester de straat op om inwoners te vragen waaraan minder geld uitgegeven mag worden. Het gemeentebestuur overweegt sluiting van twee bibliotheken: eentje in Maarn en een andere in Amerongen. Maar inwoners zijn het daar niet mee eens. Een andere optie is de verkoop van de ambtswoning van de burgemeester, die dit zelf heeft aangegeven.

Wijkteams sporen meer jongeren op

In 2015 ging het mis, toen gemeenten de jeugdzorgtaken van de het Rijk overnamen. Gemeenten krijgen flink minder geld hiervoor dan het Rijk hier toen voor had en dus gaat het er sindsdien zo aan toe dat ze meer geld uitgeven aan jeugdzorg dan ze in het budget hebben. Er is in 2015 bewust gekozen voor overheveling naar gemeenten omdat gedacht werd dat dure specialistische hulp minder vaak nodig was met de komst van wijkteams. Wat er nu echter gebeurt is dat wijkteams jongeren tegenkomen die vroeger geen zorg kregen, dat nu wel nodig hebben met als gevolg dat meer jongeren jeugdzorg krijgen.

Door: Nationale Zorggids