Normal_prik_naald_vaccin

Al zit het vaccin niet in het Rijksvaccinatieprogramma, enten steeds meer ouders hun kinderen in tegen meningokokken type B. Waar er in 2018 in totaal vierhonderd prikjes werden opgehaald, zijn er in de eerste vier maanden van dit jaar al 1.400 recepten opgehaald voor het vaccin dat bescherming biedt tegen het gevreesde meningokokken B. Dit meldt EenVandaag die cijfers opvroeg bij Stichting Farmaceutische Kengetallen. 

Ouders betalen 250 euro voor het vaccin. Dit omdat het beschermende prikje vooralsnog niet in het Rijksvaccinatieprogramma zit. De Gezondheidsraad adviseerde vorig jaar tegen opname hiervan en staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid volgt het advies op. De werking van het vaccin zou nog onvoldoende bewezen zijn en zou bovendien veel bijwerkingen geven, wat een hoge koorts kan veroorzaken.

Risico op griep verlagen

Een groep experts die hierover onlangs een brandbrief stuurde, stelt echter dat het risico op griep flink verlaagd kan worden als het vaccin tegen meningokokken type B los van andere vaccins wordt toegediend. Bij gelijktijdige toediening van paracetamol zou het koortspercentage dalen van 61 procent naar 29 procent.

Door: Nationale Zorggids