Normal_geld_rekenmachine_belasting

Jeugdzorginstelling Juzt verkeert in financieel zwaar weer. Verschillende gemeenten uit West-Brabant Oost en West-Brabant West hebben samen een bedrag 2,6 miljoen euro beschikbaar gesteld om de situatie tijdelijk te verlichten. De instelling moet nu samen met de gemeenten om de tafel om te kijken hoe de uitvoering van de jeugdzorg in die regio’s anders kan. Dit meldt Skipr.

Juzt kampt al sinds de overheveling van de zorg naar gemeenten met financiele problemen. “De focus kwam toen in West-Brabant Oost, West-Brabant West en Zeeland vooral te liggen op preventieve zorg en lichtere zorg, terwijl Juzt gespecialiseerd is in complexe, zwaardere ambulante en residentiële zorg”, legde zorginstelling eerder al uit.

Zodoende moest het een paar keer reorganiseren door personeel vaarwel te zeggen. Na een paar reorganisaties werd duidelijk dat deze niets uithaalden en de financiele situatie niet of nauwelijks verbeterde. Duidelijk was dat personeelstekorten, hoge huisvestingskosten en de druk op de budgetten ervoor zorgden dat Juzt het financieel niet gaat redden.

Samen met gemeenten gaat het nu bekijken wat mogelijk is. Wellicht dat het zorgaanbod dat verlieslatend is moet worden afgestoten. Of wellicht is een overname nodig om de zaken weer op orde te krijgen.

Door: Nationale Zorggids