Logo_logo_dag_van_het_gescheiden_kind

Op zondag 26 mei is de Dag van het Gescheiden Kind. De dag waarop kinderen van gescheiden ouders een stem krijgt. Want ook een kind raakt in zekere zin gescheiden. Van zijn vertrouwde omgeving. En van een vast dagelijks ritme. Het thema dit jaar is ‘Wat eten we vandaag?’ Dit meldt Dag van het Gescheiden Kind.

Eén van de belangrijkste veranderingen voor kinderen van gescheiden ouders is het avondeten, zo blijkt uit onderzoek van initiatiefnemer van de dag MediationSupermarkt. “Op het moment dat het ritme verandert kunnen kinderen daar last van krijgen. Wij gaan dit jaar de kinderen vragen hierover hun stem te laten horen.”

Kleurplaat van leeg bord

Via de website dagvanhetgescheidenkind.nl kan iedereen een kleurplaat van een leeg bord met vork en mes downloaden. Kinderen wordt gevraagd om deze tekening volledig te maken met hun lievelingsmaal zodat ouders nooit meer vergeten wat zij lekker vinden. De drie mooiste tekeningen komen terecht bij het Landelijk Bureau Naleving Ouderschapsplan.

Hoe gaan kinderen om met een scheiding? 

Op de Universiteit Utrecht gaat een onderzoek van start naar hoe kinderen omgaan met een scheiding. Volgens onderzoeker Reine van der Wal is het belangrijk om te weten dat kinderen bij een scheiding geen lijden voorwerp zijn. Kinderen nemen in veel gevallen de ouder het conflict wel kwalijk, maar op termijn is het van belang dat het kind het heft in eigen handen neemt. Het vermoeden is dat kinderen die kunnen vergeven en vergeten, hoger scoren op hun welbevinden.

Scheiden zonder Schade

In mei 2018 zijn de ministers Hugo de Jonge van Volksgezondheid en Sander Dekker voor Rechtsbescherming gestart met het uitvoeringsprogramma Scheiden zonder Schade, een vervolg op het verslag ‘Scheiden...en de kinderen dan?’ van André Rouvoet. Het programma moet ervoor zorgen dat kinderen minder schade oplopen tijdens de scheiding van hun ouders. 

Door: Nationale Zorggids