Normal_jeugdzorg__kind__peuter__kleuter

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer maakt zich grote zorgen om kwetsbare kinderen die langere tijd op vakantieparken wonen. In een brief aan de colleges van burgemeester en wethouders in Nederland vraagt ze om aandacht voor deze doelgroep omdat nu niet duidelijk is hoe het met ze gaat en of ze hulp nodig hebben. Dit meldt De Kinderombudsman. 

"Niemand heeft zicht op deze groep. Ondanks vele inspanningen is het mij ook niet gelukt om in contact te komen met deze kinderen. We weten niet hoe het met ze gaat, terwijl er volgens betrokken partijen reden is om aan te nemen dat een deel van deze kinderen opgroeit onder moeilijke omstandigheden”, zegt Kalverboer die hiernaar een onderzoek is gestart nadat onder meer signalen binnenkwamen over zorgwekkende omstandigheden op camping Fort Oranje.

Onvrijwillig wonen op vakantiepark

Naar schatting wonen er een paar honderd tot een paar duizend gezinnen met kinderen op vakantieparken. Deels vrijwillig, omdat het er goedkoper is en er veel natuur is, maar ook deels onvrijwillig. En over het deel van de gezinnen die er onvrijwillig wonen zijn er zorgen. Deze gezinnen wonen er omdat ze bijvoorbeeld door andere problemen geen recht hebben op een sociale of particuliere huurwoning en zij kiezen er vaak voor om niet op te vallen. Kinderen in de gezinnen voelen zich onveilig op het park, groeien op in oude en vervallen woningen of caravans en ze kampen met veel onzekerheden.

Perspectief van het kind

"Hoewel er op een aantal plekken aandacht is voor kwetsbare mensen op vakantieparken, wordt het perspectief en de stem van kinderen hierin niet meegenomen. Zij zijn ook bewoners van een vakantiepark en hebben hun eigen ervaringen en behoeften", aldus de Kinderombudsvrouw. Zij wil dat de colleges van B & W in hun gemeenten gaan uitzoeken hoeveel kinderen op een vakantiepark wonen en hoe het met hen gaat. Gemeenten die zien dat een kind zorg nodig heeft, moeten daar iets mee doen. Het is volgens Kalverboer ook de taak van de gemeenten om deze gezinnen te helpen met het vinden van een andere woning op of buiten het vakantiepark. 

Door: Nationale Zorggids