Normal_kranten

Niet alleen nationale, maar ook internationale media hebben aandacht besteed aan de dood van de 17-jarige Noa Pothoven. Het meisje overleed afgelopen zondag na een jarenlang gevecht tegen depressies, anorexia en posttraumatische stressstoornis als gevolg van aanranding en verkrachting. Veel media dachten dat ze via euthanasie aan haar einde was gekomen, maar dit is niet waar. De 17-jarige besloot zelf eind mei te stoppen met eten en drinken. Dit melden Metro en NRC. 

“Ik ben nu een tijdje gestopt met eten en drinken, en na veel gesprekken en beoordelingen is er besloten dat ik word losgelaten omdat mijn lijden ondraaglijk is. Het is op. Ik leef al zo lang niet meer écht, ik overleef, en zelfs dat niet echt”, schreef Noa op haar Instagram, waar ze ruim 6.500 volgers had.

End-of-life clinic

The Daily Mail, een internationaal zeer populair nieuwssite, publiceerde deze week echter een stukje waarin stond dat ze met behulp van de (in het geval van Nederland) Levenseindekliniek een einde heeft mogen maken aan haar leven. Al snel namen andere media dit bericht over en werd wereldwijd geschreven over de legale euthanasie op een zeventienjarige met behulp van een end-of-life clinic.

Zelfs de paus mengde zich in de discussie en schreef op Twitter een bericht: “Euthanasie en hulp bij zelfdoding is een verlies voor ons allemaal. We zijn ervoor om degenen die lijden nooit op te geven, maar er voor ze te zijn en liefde te geven, om de hoop te herstellen.

Stoppen met eten en drinken

De waarheid is dat Noa zelf stopte met eten en drinken en enkel begeleiding kreeg van een medisch team. Geen enkele arts was direct betrokken bij haar overlijden. De vrienden van Noa hebben in een verklaring duidelijk hebben gezegd dat zij niet is overleden door euthanasie. 

Door: Nationale Zorggids