Normal_mishandeling_kind_verdriet_angst

Terwijl veel jongeren uitkijken naar de vakantie, vrezen sommigen wat hen te wachten staat zodra ze het vliegtuig pakken. Ieder jaar weer worden Nederlandse meisjes en jongens door hun ouders achtergelaten in het buitenland of uitgehuwelijkt. Juist omdat de zomervakantie een extra risicovolle periode is, start het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA) de campagne ‘Wacht niet tot het te laat is…’. De campagne moet het taboe doorbreken en roept jongeren op hun vriend(in) of klasgenoot te helpen als ze vermoeden dat hun vriend(in) risico loopt. Dit meldt de Raad voor de Kinderbescherming.

Diny Flierman, manager Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating: “Met deze campagne richten we ons op de vriendenkring van mogelijke slachtoffers van huwelijksdwang en achterlating. Meestal vermoeden de slachtoffers zelf dat er iets staat te gebeuren en gedragen zij zich al anders. Vaak merken vrienden wel dat er iets mis is, maar vinden zij het moeilijk om erover te praten. Toch willen wij die jongeren oproepen om het taboe te doorbreken en hun vriend(in) of klasgenoot te ondersteunen om hulp te zoeken. Want eenmaal in het buitenland, gelden er andere regels en is het bijzonder lastig om weer terug naar Nederland te keren.”

Huwelijksdwang

Bij huwelijksdwang worden jongeren onder grote druk gedwongen om met een partner te trouwen die wordt gekozen door hun ouders of andere familie. Vaak gebeurt dit in het buitenland. Slachtoffers zijn vaak meisjes of vrouwen tussen de 16 en 25 jaar, maar ook jongens en mannen. Er zijn verschillende aanleidingen voor huwelijksdwang, zoals tradities, verwesteren, schending familie-eer en financiële belangen.

Achterlating

Onder het mom van een vakantie worden jongeren meegenomen naar het land van herkomst van hun ouders waar ze vervolgens tegen hun wil, zonder paspoort en communicatiemiddelen aan hun lot worden overgelaten. Dit komt voornamelijk voor bij jongeren tussen de 11 en 20 jaar die (grotendeels) in Nederland opgegroeid zijn. Opvoedproblemen zijn vaak de oorzaak.

Huwelijksdwang en achterlating zijn vormen van huiselijk geweld en kindermishandeling, mogelijk eergerelateerd. Er is geen vrije partnerkeuze en vaak wordt het recht op verzorging, onderwijs, een veilige plek om te wonen en bescherming tegen mishandeling geschonden. In 2018 startte het LKHA een campagne gericht op docenten en mentoren om hen te informeren over de signalen van huwelijksdwang en achterlating.

Door: Nationale Zorggids