Normal_slachtoffer_mishandeling_vrouw_denken_ziek_zwart

In 2018 woonden er ongeveer 41.000 vrouwen in Nederland die op jonge leeftijd besneden zijn. Een paar jaar geleden werd nog uitgegaan van ongeveer de helft van dat aantal. Nederland telt zeker 95.000 vrouwen die uit een land komen waar vrouwenbesnijdenis gebruikelijk is, zoals in Somalië, Ethiopië, Eritrea, Soedan en Irak. Of er daadwerkelijk besnijdenissen zijn uitgevoerd in Nederland is niet bekend, maar vooralsnog staan waarschijnlijk zo’n 4.200 meisjes een besnijdenis te wachten ergens in de komende twintig jaar. Dit meldt NOS.

Deze meisjes lopen in Nederland vaak geen risico op besnijdenis. Sinds 2016 voert ons land actief beleid hiertegen. Pas als ze naar een thuisland of het land van (één van) hun ouders gaan, lopen ze direct risico. Er zijn verschillende vormen van vrouwenbesnijdenis, in het westen verminking genoemd: in sommige landen worden de clitoris en schaamlippen verwijderd en de rest dichtgenaaid. In andere landen wordt een stukje weggesneden uit de clitoris.

Vrouwen die dergelijke cultuurgebonden rituelen ondergaan, hebben vaker geestelijke problemen, pijn bij de seks, ontstekingen en urineweginfecties. 

Door: Nationale Zorggids