Normal_vaccinatie_prik_2534

Veel Amsterdamse jongeren hebben zich vorige week laten gemeld voor het vaccineren tegen meningokokken, een gevaarlijke bacterie die tot de dood kan leiden. In de RAI deelde de GGD vaccinaties uit aan jongeren tussen de 14 en 18 jaar oud. Bijzonder was dat de vaccins gratis werden verstrekt, terwijl daar normaal 60 tot 80 euro voor moet worden betaald. Dit zorgde voor een enorme drukte, waardoor niet iedereen uiteindelijk in de lange rij wilde wachten op het vaccin. Dit meldt NOS.

In Amsterdam kregen 25.000 jongeren de oproep van de GGD. Er waren lange wachttijden op het moment zelf en daarom verlieten veel jongeren de RAI zonder vaccin. De GGD zegt niet te hebben gerekend op zo’n run op het vaccin. Jongeren klaagden over de lange wachttijden en het gebrek aan begeleiding tijdens het wachten.

Verschillende types meningokokken en vaccins

Toch is het een positief teken dat zoveel jongeren zich wilden laten vaccineren. Meningokokken is een zeer gevaarlijke infectieziekte die vooral bij jongeren voorkomt. Het Rijksvaccinatieprogramma wil zoveel mogelijk kinderen in de betreffende leeftijd vaccineren. Hoewel veel kinderen in de afgelopen jaren al zijn gevaccineerd, is dat niet altijd voldoende. Er zijn verschillende types meningokokken, waarvoor steeds een nieuwe vaccinatie gehaald moet worden.

Jongeren spelen rol bij verspreiding

Wie besmet is met meningokokken, kan daar behoorlijk ziek van worden. Het gaat om hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging. Het is een dodelijke bacterie die kinderen en volwassenen het leven kan kosten. Van de 140 mensen die besmet worden met meningokokken, overlijden ongeveer 20. Jongeren spelen een rol bij de verspreiding van de bacterie, daarom worden zij opgeroepen om zich te laten vaccineren.

Door: Nationale Zorggids