Normal_kamperen

In de zomervakantie is de kans op brandwonden bij jonge kinderen extra groot. Hiervoor waarschuwen plastische chirurgen samen met de Nederlandse Brandwonden Stichting. De zomervakantie is nog niet eens officieel begonnen en de chirurgen zien al een toename van kinderen op hun afdeling. Het is de afgelopen tijd mooi weer geweest en het leven buiten vergroot de kans op brandwonden door vuurkorven, sfeerhaarden, gelbranders of spiritus op de barbecue. Vorige maand zag het brandwondencentrum in Groningen al negen kindjes binnenkomen, waarvan zes onder de zestien maanden. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

Dat in Groningen veel kindjes van onder de zestien maanden binnenkwamen is niet gek. Jonge kinderen die volop in ontwikkeling zijn en leren lopen en grijpen, lopen veel risico. “Maar zij zijn zich nog niet bewust van de gevaren”, zegt plastisch chirurg Sandra Jongen.

Onopgemerkte gevaren ouders

Ouders overigens ook niet altijd. Als het warm weer is, kan een plastic badje verbrandingsgevaar opleveren. Het water in een tuinslag kan in de volle zon kokend heet worden. Hete thee blijft gevaarlijk, vooral als het op een wiebelig campingtafeltje staat.

Jonge kinderen die brandwonden oplopen, hebben vaak ernstigere wonden. De huid is dunner en waar een verbrandingsplekje voor een volwassene klein kan zijn, is dit voor een eenjarig kind soms heel groot.

Door: Nationale Zorggids