Normal_suiker

Voedselwaakhond foodwatch heeft deze dinsdag 9 juli uitgeroepen tot ‘suikermaxdag’. De dag waarop kinderen tussen de 4 en 8 jaar al de door de WHO maximaal aanbevolen hoeveelheid suiker voor een heel jaar hebben binnengekregen. Suikermaxdag is in het leven geroepen om aandacht te vestigen op de hoeveelheid suiker die kinderen op jaarbasis binnenkrijgen. Kinderen tussen de 4 en 8 jaar eten jaarlijks ongeveer 31 kilo suiker en zijn daarmee de leeftijdsgroep die relatief gezien de meeste suikers eet. Dit meldt RTL Nieuws. 

Foodwatch heeft voor iedere leeftijdsgroep een suikermaxdag in het leven geroepen. Zo zitten kinderen tussen de 1 en 3 jaar op 10 augustus aan hun jaarlijkse maximale aanbevolen hoeveelheid, kinderen tussen de 9 en 13 jaar op 26 juli en tieners tussen de 14 en 18 jaar op 14 augustus. Ouderen tussen de 71 en 79 jaar komen niet aan hun maximum.

Kinderen krijgen veel suikers binnen via ontbijtgranen, toetjes en vruchtsappen. Ouders weten vaak niet dat er in die producten zoveel suiker zit, waardoor ze het blijven kopen. Voor tieners geldt vooral dat suikerinname gebeurt via energiedrankjes, frisdranken en zoete sportdranken.

Door: Nationale Zorggids