Normal_rss_entry-190094

De gemeente Den Haag heeft grote zorgen over welzijnsorganisatie Xtra. Jongerenwerkers zouden in de achterstandswijken Transvaal en Schilderswijk IS-propaganda tonen en kinderen leren hoe ze kunnen verbergen dat ze radicaal gedachtegoed aanhangen. Ze doen dat op basis van kennis die ze hebben opgedaan in een cursus van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, meldt het AD donderdag.

"Het is onacceptabel als jongeren in Den Haag willens en wetens op het verkeerde pad worden gebracht. Het college heeft eerder deze week een onderzoek aangekondigd naar de welzijnsorganisatie Xtra. De artikelen in het Algemeen Dagblad bevestigen nog maar eens de noodzaak van zo’n groot onafhankelijk onderzoek", laat een woordvoerder weten.

De krant maakte eerder al melding van gesjoemel en een angstcultuur binnen Xtra. Er zou worden gerommeld met subsidies en cijfers en wie daarover aan de bel trok, kon vertrekken. In een brief aan de gemeenteraad noemt Xtra de aantijgingen pijnlijk en ongefundeerd. "Wij zien het onderzoek met vertrouwen tegemoet", schrijft bestuursvoorzitter Eric Lemstra.

Reacties

VVD en PVV reageren geschokt op de berichten. Jongerenwerkers zijn er "niet om ze mét overheidsgeld de samenleving te laten ondermijnen", twittert Tweede Kamerlid Dennis Wiersma van de grootste regeringspartij. Hij wil weten of gemeenten wel worden ingelicht over zulk radicaliseringsgevaar. Wiersma herinnert verantwoordelijk minister Wouter Koolmees bovendien aan de opdracht van de Kamer om duidelijk te maken hoe gemeenten het geld moeten besteden dat ze krijgen om radicalisering tegen te gaan.

PVV-leider Geert Wilders oppert het leger in te zetten om de "Schilderswijk en Transvaal en daarna andere wijken in Nederland waar deze problemen spelen eindelijk eens schoon" te vegen. Hij wil verder "strafontslag voor alle verantwoordelijken" en eist het opdoeken van Xtra en de sluiting van het buurthuis waar de jongerenwerkers werkten.

Door: ANP