Normal_moeder_dochter_kind_familie

In opdracht van ZonMw heeft het Verwey-Jonker Instituut een kennissynthese Onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar (jong) ouderschap uitgevoerd. De beschikbare- en ontbrekende kennis, interventies en goede praktijkvoorbeelden zijn middels een quickscan van de literatuur en raadpleging van veldpartijen in kaart gebracht. Dit meldt ZonWm.

ZonMw benut de opbrengst en aanbevelingen uit deze kennissynthese voor de verdere invulling van het nieuwe programma Onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar (jong) ouderschap. De verwachting is dat in september en december 2019 de subsidieoproepen worden opengesteld.

Subsidieoproepen praktijkverbetering en onderzoek

De subsidiegroep die in september wordt opengesteld gaat over de programmalijn Praktijkverbetering waarin verbetering van de lokale praktijk op het gebied van preventie van, ondersteuning en zorg bij onbedoelde zwangerschap en / of kwetsbaar (jong) ouderschap centraal staat. Gemeenten kunnen samen met praktijkorganisaties en kennisinstellingen een voorstel indienen voor het verbeteren van de lokale situatie.

In december 2019 wordt de subsidieoproep voor de programmalijn Onderzoek opengesteld. Hierbij gaat het om onderzoek naar de gesignaleerde en geprioriteerde kennislacunes op basis van onder meer de Kennissynthese.

Informatiebijeenkomst subsidieoproepen

Op 5 november 2019 houdt ZonMw een informatiebijeenkomst over de inhoud van de subsidieoproepen en de ZonMw procedures voor het indienen van voorstellen. Deze bijeenkomst zal plaatsvinden in het Beatrixgebouw te Utrecht. Aanmelden kan via de website van ZonMw.

Door: Nationale Zorggids