Normal_geweld_vuist

Het aantal meldingen van huiselijk geweld en kindermishandeling is in Leiden en omstreken de afgelopen drie maanden met meer dan 30 procent gestegen ten opzichte van diezelfde periode in 2018. Toch wil Veilig Thuis daar geen harde conclusies aan verbinden. Dit meldt huiselijkgeweld.nl op basis van berichtgeving in het Leidsch Dagblad. 

In het afgelopen kwartaal ontving Veilig Thuis Hollands Midden 2848 meldingen en adviesaanvragen. Dat is een stijging voor Leiden en verre omstreken (het Holland-Rijnland-gebied plus de Goudse regio) van 33,8 procent. Ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar wordt een toename 4,6 procent gemeld. De percentages liggen aanzienlijk hoger dan het landelijke gemiddelde.

Vernieuwingen bij Veilig Thuis 

Veilig Thuis meldt in een tussentijds verslag dat huiselijk geweld en kindermishandeling 'steeds vaker wordt bevestigd' in de regio, maar dat dit voor een deel verklaard zou kunnen worden doordat de instantie sinds 1 januari enkele vernieuwingen heeft doorgevoerd zoals een registratiesysteem en handelingsprotocol. Het feit dat de organisatie is gegroeid, de werkwijze heeft veranderd en steeds meer naamsbekendheid heeft gekregen, zou getalsmatige vergelijkingen mogelijk vertroebelen.

Door: Nationale Zorggids