Normal_normal_zonnebril_kind_buitenspelen

Op dinsdag 27 en woensdag 28 augustus 2019 is er in heel Nederland kans op smog door ozon. Op dinsdag is er in het hele land kans op en woensdag vooral in het oosten. Naar verwachting wordt de luchtkwaliteit slecht, wat voor hinderlijk kan zijn voor mensen die gevoelig zijn voor smog. Zij kunnen problemen ervaren bij lichamelijke inspanning, met name in de namiddag en vroege avond. De lucht is dan het meest verontreinigd. Dit meldt RIVM. 

Mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen zijn relatief vaak gevoelig voor smog. Smog door ozon kan leiden tot een toename van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen. Wie hier last van heeft, kan de huisarts of GGD raadplegen.

Ook gezonde mensen kunnen lichte hinder hebben van smog. Zij kunnen bij inspanningen, bijvoorbeeld bij het sporten, minder uithoudingsvermogen hebben waardoor dit zwaarder is dan anders.

Vanwege de westelijke wind en de kans op onweersbuien zullen de ozonconcentraties vanaf donderdag lager zijn. Naar verwachting is de luchtkwaliteit dan wel iets beter, maar nog steeds onvoldoende. Vanaf vrijdag wordt het beter. 

Door: Nationale Zorggids