Normal_rss_entry-195772

Naar schatting voeren zo'n vierduizend jeugdzorgwerkers maandag actie op de Koekamp in Den Haag. "Het is een waanzinnige opkomst. Mensen zijn echt boos, vooral over de tekorten aan middelen en het enorme personeelstekort", zegt een woordvoerster van FNV. Elders in het land hebben volgens de vakbonden duizenden werknemers in de jeugdzorg het werk neergelegd. Dat is volgens FNV en CNV voor het eerst in de geschiedenis.

De bonden eisen in totaal 950 miljoen euro. Ze willen meer geld voor de zorg (750 miljoen euro), minder administratiedruk en 200 miljoen euro voor "fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden" voor de 30.000 jeugdzorgwerkers in het land.

Inkoopwaanzin 

Volgens de FNV komen jeugdzorgwerkers niet meer toe aan hun werk, en dat is kinderen en gezinnen helpen. Dat komt door jarenlang bezuinigen door de Rijksoverheid, "inkoopwaanzin door gemeenten en torenhoge administratiedruk". Gevolg is dat gezinnen maandenlang op wachtlijsten staan voor hulp. Jeugdzorgwerkers zelf kampen met een torenhoge werkdruk, vallen om of verlaten de sector, schetst de vakbond.

Eerder maakte minister De Jonge bekend dit jaar eenmalig 420 miljoen euro extra uit te trekken voor de jeugdzorg. Dat is volgens de FNV bij lange na niet genoeg.

Door: ANP